Cursussen sterrenkunde

Baan van de Zon aan de hemel.

Baan van de Zon aan de hemel.

Interesse in een cursus sterrenkunde voor beginners? De AstroMobiel organiseert regelmatig zo'n cursussen sterrenkunde, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Deze cursussen behandelen onder andere volgende vragen :

  1. De verhoudingen in het heelal: Hoe ver liggen de planeten, de sterren en de Melkwegen van ons vandaan? Wat is de leeftijd van het heelal en van ons zonnestelsel ? Hoe ziet dezelfde werkelijkheid er door een kosmische bril uit?
  2. De struktuur van het heelal: Welke soorten hemellichamen bestaan er? Wat maakt deel uit van wat? Waar bevinden wij ons in het heelal? Wat is het verschil tussen de aardse planeten en gasplaneten? Waarom is Pluto tot een dwergplaneet gedegradeerd? Wat is kosmisch gruis zoals kometen, astero´den en meteoro´den? Wat is het verschil tussen een meteoro´de, een meteoor en een meteoriet?
  3. Het ontstaan van heelal en zonnestelsel + de levensloop van sterren: Hoe is het heelal ontstaan? Hoe is het zonnestelsel ontstaan? Wat is de levenscyclus van de Zon ?
  4. Bewegingen in het zonnestelsel: Wat draait rond wat? Hoe ontstaan de seizoenen? Hoe ontstaan de schijngestalten van de Maan? Hoe ontstaan zons- en maansverduisteringen? Wat is precessie en nutatie van de Aarde? Wat is de eigenbeweging van de sterren? Wat is een conjunctie, oppositie en kwadratuur? Wat is het verschil tussen de ecliptica en de dierenriem? Wat is het verschil tussen de astronomische sterrenbeelden die door het eclipticavlak gaan en de astrologische tekens van de dierenriem?
  5. Het gebruik van het eigen oog: Hoe werkt het oog? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen? Met oefeningen voor het oog op basis van de inzichten van de Amerikaanse oogarts William Bates. In tegenstelling tot andere cursussen sterrenkunde wordt er meer nadruk gelegd op het eigen oog dan op de optische hulpmiddelen. Zonder een goed oog heb je immers niet veel aan verrekijkers en teleskopen.
  6. Het gebruik van verrekijker en telescoop : Wat kun je al zien met een verrekijker? Hoe stel je een telescoop op?
  7. Het gebruik van sterrenkaarten, sterrenkundige tabellen en waarnemingsgrafieken : Hoe vind je vanaf de Grote Beer de Poolster en andere sterren(beelden)? Waarnemingen doen en het aanleren van waarnemingstechnieken: Wat valt er te zien aan de hemel? Hoe kun je lichtzwakke opjecten beter waarnemen?

Interesse? Neem dan contact op met de AstroMobiel. Van zodra er een cursus plaatsvindt zal je dan de juiste datums, plaats en prijs worden meegedeeld.