AstronomiePlanetaria


Segatoys Star Theatre miniplanetarium

Segatoys Star Theatre miniplanetarium

Tover een fotografische weergave van de sterrenhemel op het plafond van je totaal verduisterde slaapkamer ! Leuk voor de kinderen om onder een sterrenhemel met Melkweg in slaap te vallen. Ook leuk voor een romantische nacht. En bij iedere "vallende ster" (meteoor) die men ziet kan men een wens doen.

Meer info : [Toon] / [Verberg]

Het miniplanetarium heeft enkele zeer heldere LED's van 3 Watt. Het projecteert 60.000 sterren op de muur of het plafond, waarbij de Melkweg erg realistisch wordt weergegeven. Ook de draairichting van de sterren is realistisch nagebootst, en er worden zelfs "vallende sterren nagebootst. Projectiehoek en focus zijn regelbaar. Met een handige timer die na een ingestelde tijd het miniplanetarium automatisch uitschakelt kun je in slaap vallen terwijl je naar de sterren kijkt.

Dit miniplanetarium werd ontworpen door de Japanse ontwerper en specialist van professionele en innovatie planetariums Takayuki Ohira.

Prijs: 125 Euro/stuk + eventuele verzendingskostenLectuurGenieten van de sterrenhemel - Rob Walrecht

Genieten van de sterrenhemel - Rob Walrecht

Over alles dat je moet weten over sterrenkunde, zoals waarom we de dag, de seizoenen en het jaar hebben. Ook over andere "aardse zaken", zoals onze kloktijd, de fasen van de Maan, de getijden, onze kalender. En over meer "hemelse zaken", zoals welke plaats de Aarde heeft in het heelal, waarom Pluto geen planeet (meer) is, wat sterrenbeelden zijn, en wat het verschil is tussen sterren en planeten. Verder antwoorden op vragen over de unieke planisferen van Rob Walrecht. Tenslotte heeft het een leuk waarnemingsprogramma per seizoen om zélf te gaan sterrenkijken.

Prijs: 20 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten

Genieten van het zonnestelsel - Rob Walrecht

Genieten van het zonnestelsel - Rob Walrecht

Alles over onze omgeving : de Zon, de planeten, manen, planetoïden, kometen, en natuurlijk de nieuwe klasse van de dwergplaneten! Over het ontstaan van de Zon en de andere objekten, de geschiedenis van het planeetonderzoek, en natuurlijk ook alles over Pluto. Genieten van het zonnestelsel bevat een compleet hoofdstuk voor elk belangrijk lid van het zonnestelsel en voor elke belangrijke groep van objekten die bij de Zon hoort, zoals de planetoïden en dwergplaneten. De belangrijkste begrippen worden uitgebreid behandeld met heldere en kleurrijke illustraties : atmosferen, ringen, magnetische velden, geologie, enz.

Prijs: 23 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten

Genieten van het heelal - Rob Walrecht

Genieten van het heelal - Rob Walrecht

Dit boek "gaat verder het heelal in". Het gaat niet alleen dieper in op de stof, maar ook dieper het heelal in: Alles over sterren, over hun kleur en helderheid, hun grootte en massa, waarom sterren schijnen, en wat zwarte gaten zijn. Alles over de Melkweg, andere sterrenstelsels, clusters van sterrenstelsels en superclusters van sterrenstelsels. Een duidelijke, logische opbouw, waardoor de lezer goed leert begrijpen wat onze plek is in het onvoorstelbaar grote heelal. Een helder overzicht van het heelal, "visueel" gemaakt met behulp van verschillende (denkbeeldige) schaalmodellen, zoals het schaalmodel waarbij de zon zo groot is als een knikker, en het schaalmodel waarbij de Melkweg zo groot is als een LP, omringd door CD’s, flippo’s en een fietswiel. Een grondige uitleg van hoe wij informatie uit het heelal krijgen, waaruit de materie bestaat, hoe we afstanden tot sterren kunnen meten, enz.

Prijs: 20 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten

Volledig "Genieten van..."-pakket

U kan de 3 boeken van de "Genieten van..."-reeks ook kopen als een pakket

Prijs: 60 Euro/pakket + eventuele verzendingskosten

Higgs gevonden - Rob Walrecht

Higgs gevonden - Rob Walrecht & Luc Hendriks

Compleet overzicht van de bouwstenen van de materie. Dit is een heldere inleiding in, en een compleet overzicht van alles dat wij weten over materie. Het kan nog kleiner dan de minuscule atomen; neem bijvoorbeeld de protonen en neutronen waaruit ze zijn opgebouwd. Nog weer kleiner zijn de elementaire deeltjes: quarks, leptonen en bosonen. Luc Hendriks en Rob Walrecht maken in ”Higgs gevonden” op een heldere manier inzichtelijk hoe alle materie bestaat uit elementaire deeltjes en hoe ze zich verhouden met het higgsboson, dat onlangs is gevonden.

Meer info : [Toon] / [Verberg]
Na een algemene uitleg zoomen ze in op de bosonen, door hen „krachtdragers” genoemd. Deze zijn verantwoordelijk voor de vier fundamentele natuurkrachten. Een daarvan is het foton, het lichtdeeltje dat verantwoordelijk is voor de elektromagnetische kracht. Opvallend genoeg ontbreekt in de opsomming een deeltje voor de zwaartekracht: het graviton is nog zoek. Dat was ook het geval met het higgsboson. Dat elementaire deeltje is nu, na 500 miljoen botsingen in deeltjesversneller LHC, vrijwel zeker ontdekt. Het wordt verantwoordelijk gehouden voor de massa van materie.

Prijs: 15 Euro/stuk + eventuele verzendingskostenWaarnemenAfgewerkte draaibare sterrenkaart

Draaibare sterrenkaart

Als men de sterrenhemel wil verkennen, dan heeft men -zeker in het begin- een sterrenkaart nodig om de weg te vinden aan de hemel. Een sterrenkaart is immers niets anders dan een wegenkaart van de hemel. Doordat de Aarde in een dag tijd rond haar as en in een jaar tijd om de Zon draait verandert de stand van de sterrenhemel voortdurend. Ook ziet men een andere sterrenhemel als men zich op een andere breedteligging op Aarde bevindt. Daarom bestaan er draaibare sterrenkaarten of planisferen, die aangepast zijn aan de lokale breedteligging. Men kan die op elk moment van de dag en het jaar instellen, zodat die dan overeenkomt met de sterrenhemel die op dat moment zichbaar is.

Meer info : [Toon] / [Verberg]
Deze Nederlandstalige draaibare sterrenkaart voor 52° noorderbreedte is bruikbaar tussen 47° en 57° noorderbreedte (dus ook in de Benelux). Men kan die op elk moment van de dag en het jaar instellen, zodat die dan overeenkomt met de sterrenhemel die op dat moment zichbaar is. Ze meet 25 bij 25 centimeter en bevat 4 geplastificeerde bladzijden: de sterrenkaart zelf, de gebruiksaanwijzing, en aan de binnenkant 2 bladzijden met een beknopte inleiding in de sterrenkunde.

Prijs: 13 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten

Eklipsbril

Eclipsbril -> Sorry, momenteel uit voorraad !

Af en toe is er eens een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Maar opgelet als je naar dit mooie natuurverschijnsel kijkt: BESCHERM GOED JE OGEN! Je hebt ze immers nog de rest van je leven nodig, en er gebeuren vaak ongelukken indien men zonder voldoende bescherming van de ogen de Zon waarneemt. Soms wordt ernstig oogletsel pas enkele uren nadat de beschadiging werd veroorzaakt duidelijk.

OPGELET!: een gewone zonnebril, een CD, een fotonegatief, een lasbril onder protectiefactor 14, een snoepwikkel, beroet glas, beschadigde eclipsbrillen, ... bieden GEEN voldoende bescherming aan het oog! De AstroMobiel verkoopt echter veilige eclipsbrillen.
Meer info over het veilig waarnemen van de Zon op : http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Zon/016.html

Prijs: 2,00 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten


ZelfbouwZelfbouw projektieplanetarium

Zelfbouw projektieplanetarium

Met deze kleine zelfbouw-planetarium kan je de sterrenhemel op het plafond van je kamer projekteren.

Prijs: 12 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten

Zelfbouw zonnestelsel-model

Zelfbouw zonnestelsel-model

Dit is een zelfbouw-model van het zonnestelsel stelsel, waarbij men de planeten ook kan beschilderen (ook met een fluo-kleurtje die in het donker oplicht).

Prijs: 12 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten

Zelfbouw Aarde-Maan-model

Zelfbouw Aarde-Maan-model

Dit is een zelfbouw-model van het Aarde-Maan stelsel, waarbij men Aarde en Maan ook kan beschilderen (ook met een fluo-kleurtje die in het donker oplicht). Als men er met een lamp op schijnt kan men ook zons- en maansverduisteringen nabootsen.

Prijs: 12 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten

Zelfbouw optische illusies

Zelfbouw optische illusies

Ontdek de wereld van de optische illusies! Dit pakket bevat een illusieboekje met 20 klassieke optische illusies, 3 patroonvellen voor draaiende schijf, 3D-afbeeldingen en 3D-bril, en wetenswaardige verklaringen.

Prijs: 12 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten

Zelfbouw zonnewijzer

Zelfbouw zonnewijzer

Vooraleer de moderne klokken er waren had elk dorp zijn eigen tijd op basis van de stand van de Zon aan de hand van zonnewijzers. Alhoewel zonnewijzers in onze tijden van atoomklokken en snelle vliegtuigverbindingen niet meer precies genoeg zijn, kunnen zonnewijzers mits een korrektie toch nog altijd een goede benadering van de tijd geven. Er zijn verschillende soorten zonnewijzers die net iets anders werken dan de andere. Maar allemaal hebben ze op de een of andere manier de Zon en de schaduw nodig om de tijd af te kunnen lezen.

Meer info : [Toon] / [Verberg]
Deze Nederlandstalige zelfbouw zonnewijzer voor 50° noorderbreedte is speciaal ontworpen voor kinderen en heel nuttig als lesmateriaal op scholen. De basisonderdelen voor de bouw van een poolstijlzonnewijzer staan op een bouwplaat van 42 bij 30 centimeter gedrukt. Verder heb je nodig: 2 stukken golfkarton van minimaal A3-format en 2 à 3 millimeter dik (een om de onderdelen op te plakken en een als onderlegger om op te snijden), plakstift (bijvoorbeeld Pritt), plakband, LANGE schaar, breekmes, lat, en een dun stukje koord (ongeveer 40 cm lang en ongeveer 1 millimeter dik). Deze zelfbouw zonnewijzer maakt ook deel uit van de workshop zonnewijzerbouw. Deze zelfbouw zonnewijzer maakt ook deel uit van de workshop zonnewijzerbouw.

Prijs: 4 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten

Zelfbouw Solarscope-zonneprojektor (edukatieve versie)

Zelfbouw Solarscope-zonneprojektor (edukatieve versie)

Neem op een veilige manier de Zon waar met een zelfbouw-zonneprojektor. Het laat je toe zonnevlekken, zonnevlammen, zonsverduisteringen en Venus- en Mercuriusovergangen waar te nemen. Bij deze edukatieve versie zit ook een handleiding met allerlei praktijkproeven die men zelf al dan niet in klasverband kan uitvoeren: meten van de zonnedag, van de zonnemiddag, van de omwenteling van de Zon rond haar as, van de tijdsvereffening, van de breedteligging van de waarnemer, van de ellepticiteit ("ellipsvormige uitrekking") van de Aardbaan, enz.

Prijs: 90 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten

Zelfbouw draaibare sterrenkaart

Zelfbouw draaibare sterrenkaart

Deze Nederlandstalige zelfbouw draaibare sterrenkaart voor 52° is bruikbaar tussen 47° en 57° noorderbreedte (dus ook in de Benelux). Het is een vereenvoudigde versie van de afgewerkte draaibare sterrenkaart met minder verrekijkerobjekten en zonder coördinatenstelsel (welke voor kinderen té ingewikkeld kan zijn). Het is speciaal ontworpen voor kinderen en heel nuttig als hulpmiddel op jeugdkampen of als lesmateriaal op scholen. De basisonderdelen voor de bouw van een draaibare sterrenkaart staan op een bouwplaat van 42 x 30 centimeter gedrukt. Verder heb je nodig: plakstift (bijvoorbeeld Pritt), plakband, LANGE schaar, breekmes, lat, duimspijker, en een stuk goed doorzichtig maar hard plastiek (15 x 15 centimeter; bijvoorbeeld een doorzichtige maar harde plastieken inlegmap).

Prijs: 4 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten

'Sterrenkunde is fun!'-pakket

"Sterrenkunde is fun!"-pakket

"Sterrenkunde Is Fun" is een leuke en leerzaam sterrenkunde-pakket. Het is vooral geschikt voor jongeren, klassen en jeugdverenigingen. De set bestaat uit 3 zelfbouwprodukten:

  1. Bouwplaat zelfbouw zonnewijzer voor 50° noorderbreedte
  2. Bouwplaat draaibare sterrenkaart voor 52° noordrbreedte
  3. Schaalmodel van het zonnestelsel 1/100 miljardste. Het model bestaat uit 16 kleurenkaartjes boordevol informatie over de Zon, de planeten, de Maan, kometen, planetoïden enz.: een beknopte encyclopedie van het zonnestelsel! Als men de kaartjes op de juiste schaalafstanden plaatst krijgt men een duidelijk beeld van de afstanden in ons zonnestelsel en van de leegte van de ruimte: als de Zon 14 millimeter groot is staat de Aarde dan op 1,5 meter van de Zon, Neptunus op 45 meter en de dichtstbijzijnde ster (na de Zon) op 400 kilometer! Erg leerzaam en leuk model voor jongeren, klassen en jeugdverenigingen.

Prijs: 15 Euro/stuk + eventuele verzendingskosten